Makaron zapiekany z cebulą |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 3.50 Składniki: - 20 dkg makaronu (50 dkg gotowanego)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szkl. śmietany (lub mleka)
- 2 jaja
- 1 łyżka tłuszczu do naczynia
- 3 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
- 2 cebule (15 dkg)
- 1 łyżka oleju
- 20 dkg tartego żółtego sera
- sól
|
Opis przygotowania: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbitą z jajami. Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. 1.5 cm). Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem lub oregano. Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 9044 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |