|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos boloński I |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 3.00
- 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 marchewka
 - 1 seler naciowy
 - 25 dag pomidorów
 - 4 łyżki oleju
 - 30 dag mielonej wołowiny
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 4 listki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
 - 1/2 szklanki bulionu mięsnego
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 1/2 szklanki czerwonego wina
 - starty parmezan
 - sól
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Wlać wino i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z makaronem (najlepiej spaghetti) posypując startym parmezanem.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  kucharz |  | Przepis czytano już 7370 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 4) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | extraaa Dodał/a ~ja dnia 2008-10-22 19:29:03
 
 bardzo dobry sos
 
 
 |  | mi smakuje Dodał/a ~Ważka dnia 2007-07-11 12:21:14
 
 jak dla mnie to ten sos  jest  pyszny, mimo tego, że zastąpiłam parmezan zwykłym serem, dałam zwykły olej i nie dałam selera. Było wyśmienite.
 
 
 |  | dla mnie ok Dodał/a ~żarłok dnia 2007-04-30 18:44:15
 
 a ja ten sos już gotowałem 2 razy - używałem oleju i na pewno przez to nie był zły w smaku, dla mnie bomba
 
 
 |  | podstawa sosów Dodał/a ~smakosz dnia 2007-04-25 00:52:03
 
 podstawą każdego pomidorowego sosu jest oliwa z oliwek, olej to już nie to samo.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |