|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zupa ostro-kwaśna |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
600 ml bulionu mięsnego,
 120 g surowej polędwicy wieprzowej,
 1 jajo,
 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
 2 łyżki mąki kukurydzianej,
 1 łyżka wódki,
 1 łyżka białego octu winnego,
 2 łyżki sosu sojowego,
 sól,
 pieprz,
 drobno posiekane zielone części 2 cebulek dymek.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie ok. 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie paseczki. Jajo rozbić widelcem na jednolitą masę.
 W naczyniu o pojemności 1.5 l zagotować bulion. Dodać mięso i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 2 min. Dodać wódkę, sos sojowy i ocet. Posolić i dodać pieprz. Gotować kolejne 2 min. Dodać, rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąkę kukurydzianą i gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, póki nie zgęstnieje. Cieniutkim strumyczkiem wlać rozbite jajo i mieszać póki nie zetnie się ono w cienkie włókna. Posypać siekaną cebulką i podawać natychmiast.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia chińska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 7493 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |