Ciasteczka Bollury |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 80 g masła
- 200 ml wody
- 10 dkg mąki
- 3 jajka
- sól
|
Opis przygotowania: Masło z wodą podgrzać, tak żeby masło się rozpuściło, dodać mąkę i wymieszać. Mieszać, nie zdejmując z ognia, aż masa zgęstnieje. Zestawić do ostudzenia. Wymieszać (mikserem) z jajkami. Układać okrągłe placuszki na blasze i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 min. Upieczone krążki posmarować dżemem i składać je po dwa, przekładając bitą śmietaną. Z wierzchu można oblać je czekoladą. |
|
Opis / Uwagi: Podawane na święto Bolladagur, ostatni poniedziałek przed Wielkim Postem. |
|
Region: kuchnia skandynawska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 9016 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |