Pierogi leniwe |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 6 Ocena: 3.50 Składniki: - 50 dag białego sera
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- sól
- 2 łyżki oliwy do wody
|
Opis przygotowania: Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu wrzucamy z solą i tłuszczem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 min. Wyjmujemy na wygrzane talerze. |
|
Opis / Uwagi: Podajemy polane zrumienioną z masłem bułką tartą lub ze skwarkami ze świeżej słoniny, lub na słodko z cynamonem, masłem i cukrem
Średniokaloryczne i średniodrogie |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz |
|
Przepis czytano już 15487 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |