|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Teriyaki z kurczaka z sosem musztardowym |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 całe piersi z kurczaka,
bez skóry i kości,
każda pokrojona na 12 kawałków,
8 dymek bez szczypioru,
każda rozkrojona na 3 części.
Marynata:
125 ml sherry,
125 ml sosu sojowego,
5 łyżek oliwy,
4 łyżki brązowego cukru (jak najciemniejszego),
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Sos musztardowy:
125 ml majonezu,
75 ml musztardy dijon,
półtorej łyżeczki sosu Worcestershire,
łyżeczka sosu chilli.
|
Opis przygotowania: Zmieszać dokładnie składniki sosu, przykryć naczynie wstawić do lodówki na 3 h. Przygotować krótkie bambusowe patyczki (24 sztuki) i moczyć je w wodzie przez 3 h. W dużej misce wymieszać dokładnie składniki marynaty. Wsypać do marynaty kostki mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 h do temperatury pokojowej. Na każdy patyczek nabijać po dwie kostki mięsa, przedzielone cząstką dymki. Pręty rusztu natłuścić olejem. Piec mini-szaszłyki po 2 - 3 min. z każdej strony. Podawać na gorąco. Osobno podać w miseczkach zimny sos. |
|
Region: Kuchnia australijska | Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 5781 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|