przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chleb pitta

Poziom: średni
Głosów: 12
Ocena: 3.58
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 dkg drożdży
- pół szklanki mleka
- 6 łyżek oliwy
- 2.5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- tłuszcz do smarowania blachy

Opis przygotowania:
Przygotować zaczyn - drożdże zmieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Zaczyn jest gotowy kiedy zaczyna chodzić i przynajmniej jest go 2 razy więcej. Do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Ciasto jest gotowe kiedy nabierze połysku i jest gładkie. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce (inaczej się zaczyna przyklejać) na 1.5 - 2 h. Nagrzać piekarnik do ok. 220°C - 230°C. Ciasto rozwałkować na 20 - 24 małe placuszki (ok. 0.5 - 1 cm grubości - nie mogą być za cienkie bo się zrobią suchary) Ułożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Na nagrzaną blachę posmarowaną oliwą układać chlebki, a wierzch przesmarować kurzym białkiem lub wodą. Piec ok 5 min. Trzeba bardzo pilnować bo łatwo je spalić!
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 14766 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


Ruszt chleb wolne nacięciami czosnku  pokroić i podawać
Dodał/a ~zina dnia 2016-03-09 12:08:21

Krostini z oliwą z oliwek i czosnkiem http://przepisykulinarneonline.info/ciasta-i-desery/krostini-z-oliwa-z-oliwek-i-czosnkiem/

chleb pitta
Dodał/a ~anna dnia 2010-10-09 12:45:30

czegoś tu nie rozumiem pitta zwijana? to chyba tortilla, pitta powinna być "nadziana"w środku skórki chlebka powinny od siebie odstawać.

chleb pita
Dodał/a ~dancia dnia 2009-01-24 22:12:11

jest super podane .pite zucamy do frytkownicy po wycągniencih posypujemy oregano kładziemy gyros zkarkówki w kostke pokrojone pomidory i cebula polewamy sosem tzatzyki2 zwijamy w rulonik i okrecamy folią polecam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin