przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tortilla

Poziom: średni
Głosów: 99
Ocena: 3.38
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej na tortille (masa harina),
- sól.
- 200 ml wody

Opis przygotowania:
Z mąki, soli i ok. 200 ml wody zagnieść ciasto i podzielić je na 10 porcji.
Z każdej porcji uformować kulkę i spłaszczyć ją dłońmi, a następnie wywałkować z niej placuszki o średnicy ok. 10 - 12 cm. Wałkowanie możemy sobie ułatwić, wkładając ciasto pomiędzy 2 kawałki folii. Po wywałkowaniu folię zdjąć.
Jeżeli brzegi placka są zbyt kruche, dodać do ciasta trochę wody. Tortille smażyć bez tłuszczu na powleczonej teflonem patelni, po 2 - 3 min. z każdej strony. Usmażone tortille powinny mieć jasnobrązowy kolor.
Rada: do przygotowania tortilli koniecznie należy użyć specjalnej mąki kukurydzianej (masa harina), ponieważ ciasto zrobione z normalnej mąki kukurydzianej nie chce się związać. Jeżeli chcemy częściej smażyć tortille, warto pokusić się o kupienie specjalnej praski.
Przy przygotowywaniu nadzienia do tortilli można popuścić wodze swojej kulinarnej fantazji, jednak najsmaczniejsze są farsze z fasoli, wieprzowiny, drobiu, kiełbasek lub sera. Tortille można także smażyć na zapas i zamrażać. Natomiast jeżeli chce się przez pewien czas przetrzymać je na ciepło, to należy je włożyć do koszyczka i nakryć ciepłą ściereczką lub wstawić do piekarnika ustawionego na 50°C. Niekiedy w sklepach można także kupić tortille mrożone lub pakowane próżniowo. Są one równie smaczne, jak tortille przygotowane w domu.
Region:  Kuchnia meksykańska
Przepis czytano już 127728 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 11)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


tortilla
Dodał/a ~Beata dnia 2010-03-25 13:09:37

nie wychodzi wam ta tortilla bo w oryginalnym przepisie dodaje się do ciasta smalcu lub masła

tortilla
Dodał/a macho dnia 2009-11-05 20:40:32

zapraszam na moja Tortillę :D http://mistrzkuchni.pl/przepis-tortilla-z-kurczakiem-2846.html

...
Dodał/a ~tomek dnia 2009-11-03 18:15:17

też uważam, że lepiej kupić gotowe placki a zająć się zrobieniem smacznego środka tortilli :)

50/50
Dodał/a ~MainMen dnia 2009-11-03 16:29:42

Co do placka to porażka - dodałęm zwykłem mąki żeby udało sie to rozprasować. Z tego przepisu wychodzą góra 7 - wszystkie miejsze rozwalją sie. Przeniesienie takiego rozwalajacego sie lacka z foli na patelnie to też nie lada wyczyn. - tortilla sie przykleja a szkoda bo do ciasta można dodać przyprawy (papryke np.). Jesli idzie o nadzienie to wyszło fajnie: furczak smazony z przyprawami na pikantnie, pomidor, ogórek, cebula, papryka marynowana, ser żółty, majonez i keczup. Wniosek - kupcie gotowe placki a nadzienie możecie wymyslać do woli. Smacznego

smiechu warte
Dodał/a ~belina dnia 2009-03-09 15:56:42

te rady aby zamiast mąki kukurydzianej użyć pszennej, czy zamiast fasoli czarnej czerwoną... i wyjdzie wam tandeta.

dużo lepiej
Dodał/a ~ja dnia 2008-02-02 09:46:55

Spokojnie można zamiast tej "specjalnej" mąki użyć zwykłej, pszennej.

nic
Dodał/a ~madzia dnia 2008-01-28 14:28:25

Mi nic z tego nie wyszło. Normalna breja. A dałam tą specjalną mąkę.

Mąka
Dodał/a ~Ja dnia 2008-01-12 16:11:20

A czy ktos wie gdzie mozna kupic te make?

...
Dodał/a ~Ja dnia 2008-01-01 19:34:18

Polecam spojrzeć na przepis "tortilla meksykańska" czasochłonne , ale bardzo dobre w smaku

hmmm...
Dodał/a kucharz dnia 2008-01-01 14:17:47

Ja robiłem tortille wg tego przepisu, nie wyglądały tak jak gotowe sklepowe ale w smaku były ok. Co do składników to można troszkę pozmieniać proporcje. W zależności od ilości wody wychodzą mniej lub bardziej kruche, ale każdy sobie sam niech popróbuje.

comment pls
Dodał/a ~słhój dnia 2007-12-31 23:29:41

Przepis czytano już 7950 razy, a do tej pory jeszcze nikt nie umieścił tu żadnego komentarza... ludzie co z wami... :P











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin