ŻEBERKA Z HA LONG BAY |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: dowolna Głosów: 10 Ocena: 4.80 Składniki: - 1kg mięsne ładne żeberka pokrojone w kawałki po 2-3 segmenty
Marynata:
- 2 szt trawa cytrynowa w łodygach drobno poszatkowana
- 3 szt cebulki szalotki drobno poszatkowane
- 4szt ząbki czosnku zgniecione praską
- 2 szt chili drobno pokrojone
- 1szklanka sosu karmelowego (przepis na sos dodałem do działu sosy pod nazwą SOS KARMELOWY WIETNAMSKI)
|
Opis przygotowania: Wymieszać dobrze wszystkie składniki marynaty i umieścić w niej pokrojone żeberka w odpowiednio dużym żaroodpornym naczyniu. Marynować ok. 1-1,5 godziny. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.C piec żeberka przez 20 min. w tym samym naczyniu z marynatą często je nią polewając i obracając na wszystkie strony. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, a żeberka opiec na grilu po kilka minut z każdej strony. Opiekanie wytworzy nam chrupiącą skórkę i doda aromatu potrawie. Podawać gorące z ryżem i sałatkami wg uznania. |
|
Opis / Uwagi: trawę cytrynową i sos karmelowy można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub z art. spożywczymi azjatyckimi
podałem to danie w kategorii kuchnia tajska, gdyż jest również popularne w płd Tajlandii, danie pochodzi z Wietnamu |
|
Region: Kuchnia tajska |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 14524 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |