przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śliwowica wyborowa

Poziom: łatwy
Głosów: 15
Ocena: 3.66
Składniki:
- 1/2 l spirytusu 70%
- 1 kg węgierek śliwek
- 2 szklanki cukru

Opis przygotowania:
Do gąsiorka wkładamy wymyte i w 3/4 ilości wypestkowane śliwki, resztę wkładamy z pestkami, zasypujemy cukrem, korkujemy gąsiorek i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż się rozpuści cukier, wlewamy wtedy spirytus i pozostawiamy na 5 tygodni zakorkowany. Następnie po czasie zlewamy płyn, przecedzając przez sito i filtr do kawy. Przelewamy śliwowicę do butelki i odstawiamy na pół roku, śliwki można zjeść.
Przepis czytano już 17662 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Sliwowica wyborowa
Dodał/a ~R.Z. dnia 2009-01-05 19:51:32

Ten sam komentarz. Zobacz pod "Sliwowica"











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin