Śmietanowiec - ciasto dla początkujących |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej 22% śmietany
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
- 2 łyżeczki otartej z cytryny lub pomarańczy skórki
Do formy:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny
Do posypania ciasta:
- 3 łyżki cukru pudru
|
Opis przygotowania: W naczyniu połączyć składniki i wyrobić mikserem lub ręczną trzepaczką na jednolitą masę.
Formę do pieczenia wysmarować, wysypać.
Wlać ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6566 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |