przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śmietanowiec - ciasto dla początkujących

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej 22% śmietany
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
- 2 łyżeczki otartej z cytryny lub pomarańczy skórki

Do formy:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny

Do posypania ciasta:
- 3 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:
W naczyniu połączyć składniki i wyrobić mikserem lub ręczną trzepaczką na jednolitą masę.
Formę do pieczenia wysmarować, wysypać.
Wlać ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6322 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin