|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Żurek z kiełbasą |
|
Poziom: b. łatwy Porcji: 6 Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: - 1 pęczek włoszczyzny
- 5 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 0,5 litra zakwasu na żur
- 4 jajka na twardo
- 4 kromki czerstwego chleba
Dodatki:
- 4 - 5 suszonych grzybów
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- pieprz
- woda
|
Opis przygotowania: Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody.
dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut. Wywar przecedzić. Dodać zakwas wraz z osadem mąki. Żurek mieszając, zagotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku. Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki.
Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki.
Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 9859 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|