|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Świąteczny barszcz Babci Aurelii |
|
 Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Porcja na 5-6 os.
Składniki:
" 5l wody
" Garść suszonych grzybów
" 4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
" 2 ząbki czosnku
" Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
" Sól, pieprz do smaku
" 3 łyżki soku z cytryny
" Uszka z kapustą i grzybami Jawo
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:
4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu. Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min. Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam | Przepis czytano już 2292 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|