|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Świąteczny tort piernikowo-makowy przepis |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji) - składniki:
6 jajek L (w temp. pokojowej)
6 łyżek oleju Rapso
150 g cukru drobnego do wypieków
165 g mąki tortowej
2 łyżki przyprawy do pierników
3 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem makowy - składniki:
1 litr śmietany 36%
6 łyżek maku mielonego marki BackMit
750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny 1 dobę przebywać
w lodówce)
23 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatki do toru:
czekoladki kokosowe (według uznania)
ciemny winogrono (według uznania)
świeża żurawina (ok. 100 g)
100 ml nalewki orzechowej lub pomarańczowej
5 łyżek soku z cytryny
6 łyżek masy plastycznej niebieskiej (opcjonalnie)
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
ok. 200 ml przegotowanej, chłodnej wody
|
Opis przygotowania: Wykonanie biszkoptu:
1. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść
w misce miksera.
2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:
1. Serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
2. Dodaj mak, wymieszaj
Wykonanie tortu:
1. Biszkopt przekrój na 34 blaty.
2. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
3. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
4. Winogron oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
5. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłodź przed podaniem.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 1910 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|