przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Łamańce z makiem

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
Ciasto:
- 2/3 szkl. mąki
- 10 dkg masła
- 4 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy

Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- 4 szklanki mleka
- 1.5 szklanki płynnego miodu
- 10 dkg mielonych orzechów
- 15 dkg rodzynek
- 15 dkg migdałów
- 1 laska wanilii
- 1 kieliszek rumu

Opis przygotowania:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. Wykrawać prostokąty(2 x 7 cm) i układać je na blasze wysmarowanej masłem. Łamańce piec 10 min w piekarniku, nagrzanym do temp. 180°C, na jasnozłoty kolor.
Masa: mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić, wyjąć wanilię i zemleć 3 razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Rodzynki opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać, drobno posiekać lub zemleć. Do maku dodać miód, rum, migdały i osączone rodzynki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić śmietaną. Mak oziębić w lodówce. Przed podaniem wetknąć w mak łamańce.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5268 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin