przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Łopatka z jabłkami zapiekana w cieście

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 3.71
Składniki:
- 50 dkg łopatki wieprzowej, posiekanej tasakiem w drobną kostkę (ok. 0.5 cm)
- łyżka oliwy lub innego tłuszczu
- 2 średnie cebule, posiekane
- sól i czarny pieprz do smaku
- duża szczypta suszonej szałwii (niekoniecznie)
- 2 okrągłe płaty gotowego, kruchego ciasta
- 4 niezbyt kwaśne jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry i obgotowane w wrzątku (tak
aby się nie rozpadły)
- łyżka posiekanej naci pietruszki
- rozbełtane jajko lub mleko do posmarowania ciasta

Opis przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać mięso i smażyć je na niewielkim ogniu do zrumienienia. Dodać cebulę, sól, pieprz, szałwię oraz łyżkę wody. Wymieszać, przykryć i dusić przez 20 min. Dno i boki tortownicy (o średnicy 18 - 20 cm) wyłożyć jednym płatem ciasta. Na cieście ułożyć połowę mięsa, na nim połowę jabłek i posypać połową natki. Warstwy powtórzyć. Przyciąć pozostały płat ciasta i przykryć nim zapiekankę. Zlepić ciasto, aby nie było szpar, z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je wzdłuż brzegów. Środek zapiekanki przebić do dna trzonkiem drewnianej łyżki, aby para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować powierzchnię ciasta jajkiem lub mlekiem. Piec przez 20 min. w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez pół godziny. Podawać na zimno lub gorąco.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 8973 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin