przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Łosoś gotowany na parze

Poziom: atwy
Gosw: 2
Ocena: 5.00
Skadniki:
1 łosoś (ok. 1.5 kg),
pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty,
200 g zielonego groszku,
200 g oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry pieczarek,
3 goździki,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
1 gałązka koperku,
2 ugotowane na twardo jaja,
1 cytryna,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Rybę sprawić i umyć, usunąć oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinać). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotować w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieścić rybę, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora - psuje smak), pieczarki i groszek. Gotować pod przykryciem 20 - 25 min. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa - to znaczy, że ryba jest gotowa.
Ostrożnie przełożyć w całości na półmisku, przybrać warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypać grudkami masła i podawać np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
Sposb przygotowania:  Na parze
Przepis czytano ju 15048 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin