przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Świąteczny tort piernikowo-makowy  przepis


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji) - składniki:
6 jajek L (w temp. pokojowej)
6 łyżek oleju Rapso
150 g cukru drobnego do wypieków
165 g mąki tortowej
2 łyżki przyprawy do pierników
3 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem makowy - składniki:
1 litr śmietany 36%
6 łyżek maku mielonego marki BackMit
750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny 1 dobę przebywać
w lodówce)
23 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatki do toru:
czekoladki kokosowe (według uznania)
ciemny winogrono (według uznania)
świeża żurawina (ok. 100 g)
100 ml nalewki orzechowej lub pomarańczowej
5 łyżek soku z cytryny
6 łyżek masy plastycznej niebieskiej (opcjonalnie)
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
ok. 200 ml przegotowanej, chłodnej wody

Opis przygotowania:
Wykonanie biszkoptu:
1. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść
w misce miksera.
2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Wykonanie kremu:
1. Serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
2. Dodaj mak, wymieszaj

Wykonanie tortu:
1. Biszkopt przekrój na 34 blaty.
2. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
3. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
4. Winogron oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
5. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłodź przed podaniem.
Smacznego!
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 66 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin