przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





ŻEBERKA Z HA LONG BAY

Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 10
Ocena: 4.80
Składniki:
- 1kg mięsne ładne żeberka pokrojone w kawałki po 2-3 segmenty

Marynata:
- 2 szt trawa cytrynowa w łodygach drobno poszatkowana
- 3 szt cebulki szalotki drobno poszatkowane
- 4szt ząbki czosnku zgniecione praską
- 2 szt chili drobno pokrojone
- 1szklanka sosu karmelowego (przepis na sos dodałem do działu sosy pod nazwą SOS KARMELOWY WIETNAMSKI)

Opis przygotowania:
Wymieszać dobrze wszystkie składniki marynaty i umieścić w niej pokrojone żeberka w odpowiednio dużym żaroodpornym naczyniu. Marynować ok. 1-1,5 godziny. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.C piec żeberka przez 20 min. w tym samym naczyniu z marynatą często je nią polewając i obracając na wszystkie strony. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, a żeberka opiec na grilu po kilka minut z każdej strony. Opiekanie wytworzy nam chrupiącą skórkę i doda aromatu potrawie. Podawać gorące z ryżem i sałatkami wg uznania.
Opis / Uwagi:
trawę cytrynową i sos karmelowy można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub z art. spożywczymi azjatyckimi podałem to danie w kategorii kuchnia tajska, gdyż jest również popularne w płd Tajlandii, danie pochodzi z Wietnamu
Region:  Kuchnia tajska
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11205 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin