przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ajerkoniak domowy

Poziom: średni
Głosów: 11
Ocena: 4.45
Składniki:
- 1/8 l spirytusu
- 1/8 l wódki
- puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
- szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią - ajerkoniak jest zdecydowanie bardziej waniliowy

Opis przygotowania:
Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel mogel), dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
Opis / Uwagi:
Słodki, mocny i bardzo gęsty - taki rozgrzewający, zdradliwy krem na zimne dni
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 12948 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin