przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Amur po żydowsku

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
1 kg amura,
25 dkg cebuli,
5 dkg rodzynków,
3 żółtka,
1 dkg żelatyny,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.

Opis przygotowania:
Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokrajać w dzwonka, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować. Pod koniec gotowania dodać rybę oraz namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić. Żółtka utrzeć z przyprawami, wlewać powoli gorący wywar szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na prarze aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku, przestudzić i zalać rybę, pozostawić do zastygnięcia.
Region:  Kuchnia żydowska
Przepis czytano już 8095 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin