|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Amur w galarecie |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: 1 kg amura,
250 ml wywaru z warzyw,
100 ml białego wytrawnego wina,
2 białka,
1-2 dkg żelatyny,
majonez,
pomidory,
jajko gotowane,
natka pietruszki do dekoracji,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.
|
Opis przygotowania: Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje, zalać wywarem i winem, posolić i ugotować, wystudzić w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku, udekorować. Wywar połączyć z białkami, roztrzepać trzepaczką, zagotować ciągle mieszając, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, zakwasić, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić do smaku. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną rybę i pozostawić do zastygnięcia. |
|
|
Przepis czytano już 9375 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|