przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ananas "pod pierzynką"


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 9
Ocena: 3.66
Składniki:
- 4 plastry ananasa
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 4 + 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 kieliszek ( 50 mll ) Malibu
- 50 mll mleka
- mąka
- oliwa do smażenia

Opis przygotowania:
Jajko rozdzielić na białko i żółtko . Do żółtka dodać Malibu, mleko i mąkę - tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe ( ok. 4 łyżek zależnie od wielkości jajka ) .Do ciasta wsypać 4 łyżki wiórek kokosowych . Wymieszać . W cieście maczać plastry ananasa . Kłaść na rozgrzaną oliwę . Na wierzchu smażonego ananasa położyć resztki ciasta . Obrócić podsmażone na drugą stronę i dołożyć resztę ciasta, tak by ananas był otulony w cieście. Usmażyć na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni . rozgrzać piekarnik do 200 stopni i nastawić na pieczenie z góry . Blachę ułożyć na górze piekarnika . Ubić pianę z białka i cukru. Do sztywnej piany dodać 2 łyżki wiórek kokosowych . Nałożyć pianę na plastry ananasa. Zapiekać ok. 10 minut, aż beza się zarumieni .Wyjąć. Posypać cukrem pudrem . udekorować . Podawać na ciepło , lub ostudzone .
Opis / Uwagi:
Ananas zapiekany w cieście, a następnie pod bezą kokosową . prosty, tani deser .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 8327 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin