|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa - na co dzień i od święta |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
cebula
litr bulionu warzywnego
szklanka mleka
połowa szklanki białego, wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
|
Opis przygotowania: W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów Dewaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!
Smacznego!
devaldano.pl |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam | Przepis czytano już 3513 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|