Aromatyczna cielęcina z fasolą na szybko |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 łyżeczki oleju roślinnego
- średnia posiekana cebula
- pół sporej zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 25 dkg cielęciny pokrojonej w cienkie plasterki
- łyżeczka chilli
- pół łyżeczki proszku curry (rodzaj wg uznania)
- 100 ml pomidorów z puszki, rozgniecionych widelcem na miazgę
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy)
|
Opis przygotowania: W litrowym rondlu podgrzać olej, dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć około 5 min., aż cebula się zeszkli; wówczas dodać płatki mięsa wraz z przyprawami i smażyć około 3 minut, aż mięso straci różowy kolor. Do mięsa dodać rozgniecione pomidory oraz przecier i - od czasu do czasu mieszając - dusić wszystko jeszcze przez 5 min. Wsypać fasolę, zamieszać i silnie podgrzać, już nie zagotowując. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem. |
|
Opis / Uwagi: zamiast cielęciny można również użyć młodej wołowiny (polędwica). |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 8639 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |