przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Aromatyczne ciasteczka z babciną konfiturą


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 75 g cukru waniliowego
- 125 g masła
- skórka z cytryny
- ok. 5 łyżek domowej konfitury
- papier do pieczenia (np. Paclan)

Opis przygotowania:
Mąkę, żółtko, cukier waniliowy, masło oraz skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. W tej konsystencji pozostawić przykryte folią w lodówce na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć (za pomocą szklanki) około 50 kółeczek o średnicy mniej więcej 5 cm. W połowie powstałych okrągłych kawałeczków powycinać (za pomocą małych foremek lub nożyka) różne kształty, np. serduszka. Ciasteczka ułożyć na osobnych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza (termo obieg: 150 stopni) przez 10-12 minut. W tym czasie delikatnie podgrzać konfiturę i posmarować nią wszystkie ciastka, a następnie poskładać je tak, by każe miało cały (okrągły) spód oraz wierzch z wyciętym serduszkiem. Wypełnić ciasteczka resztą konfitury i ułożyć na półmisku, czekając aż ostygną. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  karolina
Przepis czytano już 4547 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin