przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bażancie kąski w cieście piwnym

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 dorodny młody bażant
- 25 dkg smalcu
- sól
- papryka słodka

Ciasto:
- 20 dkg mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki jasnego piwa
- 1 zmiażdżone ziarno jałowca
- sól
- pieprz

Zaprawa:
- po 5 dkg marchwi
- pietruszki i selera
- 10 dkg cebuli
- po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru

Opis przygotowania:
Przygotować zaprawę, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok.
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trzepaczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto.
Bażanta podzielić na małe cząstki (kąski, większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią się, przełożyć do brytfanny i wstawić do ciepłego piekarnika na 10 - 15 min., aby doszły, czyli dopiekły się w środku.
Podawać z frytkami, wykwintnymi sałatkami owocowymi i jarzynowymi. Bażancie kąski można też podawać jako gorącą przystawkę.
Przepis czytano już 5972 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin