Baba puchowa drożdżowa |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 30 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 50 dag mąki pszennej
- 7 dag drożdży
- 10 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- kieliszek rumu
- 30 dag rodzynek
|
Opis przygotowania: 25 dag mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć. Przykryć i gdy ostygnie dodać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka z cukrem ubić na pulchny krem i z pozostałą mąką dodać do wyrośniętego zaczynu.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Gdy będzie odstawać od ręki i miski, dodać roztopione masło, kieliszek rumu i odrobinę soli.
Jeszcze raz dokładnie wyrobić i dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 180 - 190 stopni C. około
50-55 minut.
Gorącą babę posypać cukrem pudrem, albo gdy ostygnie polukrować. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5439 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |