przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Baba puchowa drożdżowa


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 30
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 7 dag drożdży
- 10 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- kieliszek rumu
- 30 dag rodzynek

Opis przygotowania:
25 dag mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć. Przykryć i gdy ostygnie dodać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka z cukrem ubić na pulchny krem i z pozostałą mąką dodać do wyrośniętego zaczynu.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Gdy będzie odstawać od ręki i miski, dodać roztopione masło, kieliszek rumu i odrobinę soli.
Jeszcze raz dokładnie wyrobić i dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 180 - 190 stopni C. około
50-55 minut.
Gorącą babę posypać cukrem pudrem, albo gdy ostygnie polukrować.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5037 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin