Baba wielkanocna |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 500 g mąki
- 1 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek cukru
- 4 białka
- 100g masła
- 10 migdałów
- sól
|
Opis przygotowania: Zalej 10 łyżek mąki połową szklanki mleka. Dodaj pokruszone drożdże. Dobrze wymieszaj, tak aby nie było grudek. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 2 h. Powoli roztapiaj masło. Następnie sparz migdały. Obierz je z łupinek i posiekaj. Dodaj wraz z cukrem do ciasta. Posól masę i wlej olej. Wyrabiając ciasto powoli, dodaj stopione masło. Następnie ubij pianę z białek. Dodaj ją na samym końcu. Dokładnie wyrób ciasto, aby stanowiło jednolitą masę. Odstaw je ponownie na 1 h. Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 1 h. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis czytano już 7931 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |