przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Baba wielkanocna

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek cukru
- 4 białka
- 100g masła
- 10 migdałów
- sól

Opis przygotowania:
Zalej 10 łyżek mąki połową szklanki mleka. Dodaj pokruszone drożdże. Dobrze wymieszaj, tak aby nie było grudek. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 2 h. Powoli roztapiaj masło. Następnie sparz migdały. Obierz je z łupinek i posiekaj. Dodaj wraz z cukrem do ciasta. Posól masę i wlej olej. Wyrabiając ciasto powoli, dodaj stopione masło. Następnie ubij pianę z białek. Dodaj ją na samym końcu. Dokładnie wyrób ciasto, aby stanowiło jednolitą masę. Odstaw je ponownie na 1 h. Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 1 h.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5759 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin