przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babeczki brownie

Poziom: łatwy
Głosów: 11
Ocena: 3.91
Składniki:
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g masła (pół kostki) + 2 łyżki
- 2/3 szkl. cukru
- 50 g mąki
- 3 jaja

Opis przygotowania:
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jedno jajo i dwa żółtka ubić mikserem z cukrem. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i mąkę. Pergaminowe foremki, najlepiej małe po czekoladkach, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Masą napełnić foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec 10 min. (malutkie) lub 15 min. (wielkości kruchych babeczek). Wyjąć, zostawić w papierkach, posmarować na wierzchu masą czekoladową ganache.
Najlepsze są na ciepło. Można piec babeczki w metalowych foremkach do kruchych babeczek, ale po upieczeniu trzeba szybko wyjąć jeszcze gorące z foremek.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 10759 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Babeczki brownie
Dodał/a ~Aśka dnia 2008-08-08 21:54:02

naprawdę pyszne babeczki!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin