Babka galaretkowa |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 4 rożne galaretki (w rożnych kolorach)
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietany
- 5lyzeczek żelatyny
- cukier puder do smaku (ok 2 łyżek)
- szklanka wody
|
Opis przygotowania: Galaretki zrobiłem według instrukcji na opakowaniu ale zmniejszając ilość wody. Należy dać połowę. Wlałem do pojemniczków kwadratowych i dałem na 20 minut do zamrażalnika żeby się szybko ścięły (można do lodówki). Gotowe wyjąłem i pokroiłem w kostkę mniejsza, większa jak leciało. Jogurt naturalny włożyłem do miski, wymieszałem ze śmietana i cukrem.
Żelatynę rozpuściłem we wrzątku (szklanka) i odstawiłem do wystygnięcia. Zimną, wlałem do naczynia z jogurtem i wymieszałem dokładnie łyżka. Kostki galaretki wrzuciłem do masy jogurtowej, wymieszałem i wlałem do wazy dwóch naczyń, keksówki i malej formy na babkę. Następnie schłodziłem deser w lodowce przez noc do całkowitego stężenia. Rano nalałem gorącej wody do dużej miski, wsadziłam na kilka sekund formy z galaretkami i przełożyłam zawartość na talerze. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 6238 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |