Babka kawowo- korzenna |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 szklanki kwaśnej śmietany(2 x 250 ml), 18%, najlepiej firmy Zott
- 1/2 szklanki espresso instant (nescaffe espresso) rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody letniej wody (40C)
- 2 szklanki cukru drobnego, białego
- 225g masła, o temperaturze pokojowej
- 4 jajka duże 5 małych
- 2 łyżki cukru waniliowego, prawdziwego np. Kotanyi
- 4 szklanki mąki poznańskiej
- 2 łyżki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 łyżeczka soli płaska
- 2 łyżki kardamonu zmielonego z ziaren całych, zmielonych młynkiem do przypraw
|
Opis przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Espresso zmieszać z kwaśną śmietaną. Cukier ukręcić z masłem na gładką masę, aż podwoi swoją objętość. Dodać jajka - po jednym. Dobrze wmieszać każde jajko (musi powstać jednorodna masa). Dodać mieszankę espresso z kwaśną śmietaną (porcjami) i wanilię. Ukręcić na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Suche składniki dodawać do mokrych (przesiewać) i wymieszać do ich połączenia, dodać kardamon. Ciasto przełożyć do teflonowej formy keksowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy gotowe. (patyczek do szaszłyków, po wkłuciu w ciasto i wyciągnięciu powinien być suchy).
Ja wykorzystuję 2 foremki keksowe o wymiarach 26 cm na 12 cm. Wypełnione są w 2/3 wysokości.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową z karmelizowanymi nasionami dyni.
(szukaj: polewa czekoladowa i dynia w karmelu)
Ciasto to nie powinno być przechowywane w lodówce. Uzyskuje pełnię smaku i odpowiednią konsystencję tylko w temperaturze pokojowej. Z powodu kwaśnej śmietany pozostaje długo wilgotne.
Ciasto powstało przy użyciu miksera wyposażonego w trzepaki do bicia piany. Mikser umocowany do ramienia z misą.
Czas potrzebny do wyrobienia ciasta to około 30 minut. |
|
Opis / Uwagi: Foto wkrótce ... |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 5745 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |