przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babka ucierana

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.00
Składniki:
6 jajek,
2 szkl. mąki,
25 dkg masła,
szklanka cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
otarta skórka z cytryny,
łyżka masła i tarta bułka do formy.

Opis przygotowania:
Masło utrzyj na pianę z cukrem i skórką cytrynową. Dodawaj po 1 żółtku ciągle ucierając. Gdy wszystkie żółtka będą roztarte, dodawaj po trochę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę i pianę. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 10230 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin