|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Babka ucierana |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.00 Składniki: 6 jajek,
2 szkl. mąki,
25 dkg masła,
szklanka cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
otarta skórka z cytryny,
łyżka masła i tarta bułka do formy.
|
Opis przygotowania: Masło utrzyj na pianę z cukrem i skórką cytrynową. Dodawaj po 1 żółtku ciągle ucierając. Gdy wszystkie żółtka będą roztarte, dodawaj po trochę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę i pianę. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 12604 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|