przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babka Wielkanocna droźdżowa

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
5-6 żółtek (zależy od wielkości)
100 g masła
300-350 ml mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z ½ cytryny
szczypta soli
50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski

Opis przygotowania:
Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu wielkanocnej baby są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw do piekarnika o temperaturze 30 stopni na kilka minut, mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Gdy tak się stanie, żółtka utrzyj z cukrem wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być za twarde. Gdy ciasto uzyska już pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz płatki migdałowe. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw ciasto w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Formę / formy do baby wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch baby posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 150 stopni na 30 do 45 minut (w zależności od wielkości foremek).
Po upieczeniu babę wyciągnij z formy i studź na kratce. Po ostygnięciu babę udekoruj cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3581 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin