przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babka z winem


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Głosów: 14
Ocena: 4.71
Składniki:
Ciasto
- 4 jajka
- 250 g mąki krupczatki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 1/8 l czerwonego wina
- pełna łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki wina
- ok 2/3 szkl. cukru pudru

Opis przygotowania:
Białka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Masło roztapiamy i studzimy. Dosypujemy zmieszaną mąkę +kakao +proszek do pieczenia.Gdy masło ostygnie wlewamy go do masy delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy winko i lekko mieszamy.
Pieczemy w temp 160 stopni ok 45 minut
Po upieczeniu na ciepłe (nie gorące!) jeszcze ciasto wylewamy polewę.
Opis / Uwagi:
Ciasta wystarcza do małej tortownicy lub większej formy na babkę.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 7211 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a milovia





aha... wlasnie o to mi chodzilo
Dodał/a ~kaska dnia 2009-01-15 07:27:25

aha... wlasnie o to mi chodzilo













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin