Babka z winem |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 14 Ocena: 4.71 Składniki: Ciasto
- 4 jajka
- 250 g mąki krupczatki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 1/8 l czerwonego wina
- pełna łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki wina
- ok 2/3 szkl. cukru pudru
|
Opis przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Masło roztapiamy i studzimy. Dosypujemy zmieszaną mąkę +kakao +proszek do pieczenia.Gdy masło ostygnie wlewamy go do masy delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy winko i lekko mieszamy.
Pieczemy w temp 160 stopni ok 45 minut
Po upieczeniu na ciepłe (nie gorące!) jeszcze ciasto wylewamy polewę. |
|
Opis / Uwagi: Ciasta wystarcza do małej tortownicy lub większej formy na babkę. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 9449 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |