przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babka ziemniaczana

Poziom: ¶redni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1.5 kg ziemniakĂłw
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 jaja
- 2 duĹĽe cebule
- 25 dag pieczarek
- 15 dag wędzonego boczku
- 0.5 Ĺ‚yĹĽeczki majeranku
- sĂłl, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- olej do smaĹĽenia

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać i bardzo drobno zetrzeć. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojone pieczarki, szczyptę pieprzu i soli, i dusić pod przykryciem.Utarte ziemniaki wymieszać z bułką tartą, jajkami, uduszonymi pieczarkami, pokrojonym w drobną kostkę boczkiem, doprawić solą i większą ilością pieprzu oraz szczyptą ostrej papryki i posypać majerankiem. Na sporą formę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć w niej masę. Piec 1.5 godziny bez przykrycia w temperaturze około 150 stopni.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  intruz
Przepis czytano już 4836 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin