|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bajaderki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 50 dkg mąki,
25 dkg masła lub margaryny,
20 dkg cukru pudru,
2 jaja,
łyżka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
1 szkl. mleka,
5 łyżek dowolnego dżemu,
bakalie (rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa),
kieliszek rumu.
|
Opis przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum, szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę oblać lukrem, pokroić na małe kwadraty, każdy udekorować cząstką orzecha włoskiego. |
|
|
Przepis czytano już 5899 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|