| Bakłażany po żydowsku | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  30 min.Głosów: 5Ocena: 4.20
- 2 bakłażany
 - słoiczek grzybów w occie
 - oliwa z oliwek
 - czosnek
 - sól, pieprz do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Bakłażany obrać wzdłuż ze skórki co centymetr, pozostawiając "paski" skórki. Pokroić w plastry około 1,5 cm. Położyć na papierowym ręczniku, lekko osolić i odczekać 30 min. aby się "wypociły". Osuszyć. Pędzlem posmarować każdy plaster z obu stron oliwą wymieszaną z przyprawą vegeta. włożyć do piekarnika 180 C. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie otworzyć piekarnik aby upuścić parę. Piec aż będą złote.
 Sos: do oliwy z oliwek dodać rozdrobniony czosnek, posiekane w drobną kostkę grzyby w occie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Jeśli - mimo grzybków w occie - sos mało kwaśny, dokwasić cytryną. Sos powinien być gęsty od ilości posiekanych grzybów. Na ciepłe plastry bakłażanów układać po łyżce sosu.
 Podawać letnie albo zimne.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Z sosem można improwizować. Np zamiast grzybków można dodać dużo posiekanego szczypiorku.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia żydowska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  maclawyer | 
	| Przepis czytano już 10801 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 6) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |