Bakłażany po żydowsku |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 5 Ocena: 4.20 Składniki: - 2 bakłażany
- słoiczek grzybów w occie
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Bakłażany obrać wzdłuż ze skórki co centymetr, pozostawiając "paski" skórki. Pokroić w plastry około 1,5 cm. Położyć na papierowym ręczniku, lekko osolić i odczekać 30 min. aby się "wypociły". Osuszyć. Pędzlem posmarować każdy plaster z obu stron oliwą wymieszaną z przyprawą vegeta. włożyć do piekarnika 180 C. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie otworzyć piekarnik aby upuścić parę. Piec aż będą złote.
Sos: do oliwy z oliwek dodać rozdrobniony czosnek, posiekane w drobną kostkę grzyby w occie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Jeśli - mimo grzybków w occie - sos mało kwaśny, dokwasić cytryną. Sos powinien być gęsty od ilości posiekanych grzybów. Na ciepłe plastry bakłażanów układać po łyżce sosu.
Podawać letnie albo zimne. |
|
Opis / Uwagi: Z sosem można improwizować. Np zamiast grzybków można dodać dużo posiekanego szczypiorku. |
|
Region: Kuchnia żydowska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: maclawyer |
Przepis czytano już 9913 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 6) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |