przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Bakłażan czosnkowy na słodko

Poziom: atwy
Gosw: 5
Ocena: 3.60
Skadniki:
- 2 średnie bakłażany (600 - 700 g)
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 7 łyżek oleju do smażenia

Sos:
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
- 2 łyżki wina ryżowego

Opis przygotowania:
Bakłażana umyć i pokroić w 2.5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju, włożyć połowę bakłażana i mieszając smażyć 5 min. Wyjąć na talerz. Ponownie rogrzać 3 łyżki oleju usmażyć druga porcję bakłażanów, wyjąć na talerz. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, dodać sos, zagotować. Dodać bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotować 3 min., aż wchłonie cały sos. Podawać z ryżem.
Opis / Uwagi:
Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką
Region:  Kuchnia chiska
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis czytano ju 8839 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin