przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bakłażan czosnkowy na słodko

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 3.60
Składniki:
- 2 średnie bakłażany (600 - 700 g)
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 7 łyżek oleju do smażenia

Sos:
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
- 2 łyżki wina ryżowego

Opis przygotowania:
Bakłażana umyć i pokroić w 2.5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju, włożyć połowę bakłażana i mieszając smażyć 5 min. Wyjąć na talerz. Ponownie rogrzać 3 łyżki oleju usmażyć druga porcję bakłażanów, wyjąć na talerz. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, dodać sos, zagotować. Dodać bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotować 3 min., aż wchłonie cały sos. Podawać z ryżem.
Opis / Uwagi:
Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 8410 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin