przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bakłażan z serem

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
1 bakłażan
250 g chdego twarogu
1 pęczek szczypiorku
3 niewielkie pomidory
150 g jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Opis przygotowania:
1.Twarożek włożyć do miseczki i dokłądnie rozgnieść widelcem.Szczypiorek opłukać,osuszyć i drobno posiekać,a następnie dodać do serka.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Wlać jogurt naturalny i wymieszać,aby wszystkie składniki się połączyły.
2.Bakłażan umyć,osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.Oprószyć solą oraz pieprzem,po czymodłozyć na kilka minut,aby bakłażan puścił sok.Odcisnąć plastry na ręczniku papierowym,a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
3.Usmażone plastry bakłażana osączyć na ręcznikiu papierowym.Następnie na połowie krążków ułożyć po porcji twarożku oraz pokrojone w plasterki pomidory.Na koniec przykryć przekąski pozostałymi krążkami.
Opis / Uwagi:
Bakłażan chłonie płyny jak gabka,dlatego nie powinno się go moczyć w wodzie.Warto również pamiętać,żeby podczas smażenia nie używać zbyt dużej ilości oliwy.Najlepiej posmarować każdy krążektłuszczem i smażyć na suchej patelni.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 2539 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin