przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Bakłażan z serem

Poziom: redni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
1 bakłażan
250 g chdego twarogu
1 pęczek szczypiorku
3 niewielkie pomidory
150 g jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Opis przygotowania:
1.Twarożek włożyć do miseczki i dokłądnie rozgnieść widelcem.Szczypiorek opłukać,osuszyć i drobno posiekać,a następnie dodać do serka.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Wlać jogurt naturalny i wymieszać,aby wszystkie składniki się połączyły.
2.Bakłażan umyć,osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.Oprószyć solą oraz pieprzem,po czymodłozyć na kilka minut,aby bakłażan puścił sok.Odcisnąć plastry na ręczniku papierowym,a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
3.Usmażone plastry bakłażana osączyć na ręcznikiu papierowym.Następnie na połowie krążków ułożyć po porcji twarożku oraz pokrojone w plasterki pomidory.Na koniec przykryć przekąski pozostałymi krążkami.
Opis / Uwagi:
Bakłażan chłonie płyny jak gabka,dlatego nie powinno się go moczyć w wodzie.Warto również pamiętać,żeby podczas smażenia nie używać zbyt dużej ilości oliwy.Najlepiej posmarować każdy krążektłuszczem i smażyć na suchej patelni.
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis zosta dodany przez:  natalina4
Przepis czytano ju 2798 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin