przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bakłażany zapiekane z serem

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
2 łyżeczki oliwy,
zmiażdżony ząbek czosnku,
mała posiekana cebula,
pół łyżeczki suszonego oregano,
250 ml przecieru pomidorowego,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 duże bakłażany (lub 4 małe) pokrojone w plastry o grubości 0.5 cm,
25 dkg pokrojonego w cienkie plastry sera mozarella,
10 dkg utartego parmezanu.

Opis przygotowania:
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek; smażyć przez pół minuty. Do cebuli dodać przecier i doprowadzić do zawrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z pietruszką i odstawić. Plastry bakłażana upiec na lekko natłuszczonym ruszcie. Piec je jedną warstwą, z obu stron przez około 15 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (dł. boku 23 cm) układać zapiekankę warstwami: połowa sosu, połowa bakłażanów, połowa mozarelli, połowa parmezanu, bakłażany, mozarella, parmezan, sos. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać potrawę przez 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 min. i dopiero wówczas podawać.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11994 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin