|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Befsztyk Chateaubriand |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 40 dkg najszerszej części polędwicy wołowej
- 3 dkg stopionego masła
- czarny pieprz
Sos:
- 4 łyżki octu estragonowego
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu
- 2 żółtka
- 10 dkg masła
- biały pieprz, sól
|
Opis przygotowania: Wlać ocet do rondla, dodać posiekaną szalotkę, estragon i gotować, aż część płynu odparuje. Ostudzić. Do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą wbić żółtka, dodać ostudzony ocet i mieszać rózgą, aż sos zgęstnieje. Powoli wlewać roztopione masło ubijając. Gdy sos zgęstnieje, przyprawić solą i białym pieprzem. Polędwicę przekroić w poprzek na dwa grube plastry, każdy posmarować z jednej strony masłem, posypać czarnym pieprzem. Położyć na ruszcie posmarowaną stroną do góry i pie,c aż się zrumienią - około 2 minuty, potem 3 razy obracać, smarować i dopiekać. Zostawić na ogrzanym talerzu (przykryte) na 5 minut i pokroić w plastry. Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 8685 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|