przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Befsztyk Chateaubriand

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 40 dkg najszerszej części polędwicy wołowej
- 3 dkg stopionego masła
- czarny pieprz

Sos:
- 4 łyżki octu estragonowego
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu
- 2 żółtka
- 10 dkg masła
- biały pieprz, sól

Opis przygotowania:
Wlać ocet do rondla, dodać posiekaną szalotkę, estragon i gotować, aż część płynu odparuje. Ostudzić. Do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą wbić żółtka, dodać ostudzony ocet i mieszać rózgą, aż sos zgęstnieje. Powoli wlewać roztopione masło ubijając. Gdy sos zgęstnieje, przyprawić solą i białym pieprzem. Polędwicę przekroić w poprzek na dwa grube plastry, każdy posmarować z jednej strony masłem, posypać czarnym pieprzem. Położyć na ruszcie posmarowaną stroną do góry i pie,c aż się zrumienią - około 2 minuty, potem 3 razy obracać, smarować i dopiekać. Zostawić na ogrzanym talerzu (przykryte) na 5 minut i pokroić w plastry. Smacznego
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 8685 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin