przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Biała kiełbasa - własnej roboty!!! HIT na święta

Poziom: trudny
Głosów: 12
Ocena: 3.41
Składniki:
- jelita
- 2 kg łopatki
- 1 kg karkówki
- 1 kg boczku
- 1 kg podgardla w miarę chudego
Uwaga! łopatka i karkówka powinny być przerośnięte tłuszczykiem
- sól 100g
- majeranek - od 6 do10 łyżek
- czosnek - 1 do półtora główki
- pieprz czarny - 3-4 łyżki
- pieprz ziołowy - 1 łyżka
- rozmaryn - 1 łyżka

Opis przygotowania:
Na kilka godzin przed robieniem kiełbasy wstawcie do lodówki 0,5 litra wody - gdy przyjdzie czas dodania jej do kiełbasy ma być bardzo zimna,wręcz lodowata.
Przygotujcie jelita naturalne. Można je kupić np. w Tesco.
Przełóżcie je do miski i zalejcie letnią wodą. Wypłuczcie delikatnie z soli. Wodę odlejcie. Jelita zalejcie ponownie czystą,ciepłą wodą i pozostawcie w niej na 0,5-2 godziny.
Teraz czas na mięso.
Kroicie je na kawałki takiej wielkości aby wygodnie było wam przepuszczać je przez maszynkę. Krojąc oddzielacie kawałki chude od tych tłustych.
Teraz zabieracie się za mielenie:tłuste kawałki mięsa mielicie przez sito o tych mniejszych oczkach, a chudziutkie przez to o grubszych oczkach.
Teraz do zmielonego mięsa dodajecie przyprawy .
Jedyna przyprawa,której dodania ilości na pewno musicie się trzymać to sól-trzeba jej dać dokładnie 100 g na 5 kg mięska. Nie więcej i nie mniej!
Na koniec dodajecie lodowatą wodę .
Wszystko dokładnie wyrabiacie. Proces ten trwa jakieś pół godziny. Wszystkie składniki muszą się idealnie ze sobą połączyć!!!
Po wyrobieniu masy nakładacie na maszynkę nasadkę masarską. Aby flak bez problemów z niej schodził proponuję posmarować ją delikatnie na całej długości olejem. Na nasadkę naciągacie flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski.
Uwaga! Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie.
Gotową surową białą kiełbasę możecie mrozić albo parzyć. Nigdy jej nie gotujcie!!! To błąd popełniany przez większość ludzi - kiełbasa wtedy pęka i jest wiórowata w smaku. Nalejcie do garnka wodę i postawcie na gaz - gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza, włóżcie do niej kiełbasę, gaz zmniejszcie do minimum tak aby woda nie mogła się zagotować i zostawcie pod przykryciem na 40 minut. Gwarantuję,że tak sparzona kiełbasa będzie pyszna!!! Smacznego!!!
Kiełbasę będę robić na święta więc dodam zdjęcia, ale robiłam już ją kilka razy.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 13966 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)


















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin