|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Bigos staropolski |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: ponad 2 godz.
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- kapusta kiszona około 3 kg
 - 1/2 główki kapusty białej lub 1 mała główka
 - sól
 - czarny pieprz
 - smalec wieprzowy
 - masło
 - liście laurowe
 - ziele angielskie
 - jałowiec (owoce)
 - śliwki suszone około 150g
 - powidła około 2 łyżek
 - 3/4 szklanki czerwonego deserowego wina
 - bulion około 1 litra (wołowy, można użyć z kostek rosołowych)
 - grzyby suszone około 100g
 - cebula około 3 średnie lub 2 duże
 - 4 obrane jabłka, pocięte w ósemkę (słodkie)
 - boczek wędzony 500g
 - mięso wieprzowe gulaszowe około 500g
 - mięso gulaszowe wołowe około 500g
 - mięso z piersi kaczej, 2 piersi
 - kiełbasa jałowcowa około 500g
 
 
 |  | Opis przygotowania: Mięso kroimy w cząstki i obsmażamy na odrobinie smalcu. Kiełbasę kroimy w pół talarki i obsmażamy. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy do uzyskania złotej barwy. Kapustę kiszoną przemywamy raz (można więcej razy, jeżeli stara, bardzo kwaśna i jeżeli lubimy bigos bardziej słodki). Z kiszoną kapustą mieszamy słodką kapustę, mięso oraz przyprawy. Dolewamy bulionu. Wszystko gotujemy około 1 godziny, dodajemy grzyby, śliwki, powidła i wino. Gotujemy dalej około 2 godzin na małym ogniu.
 Wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia ponownie rozgrzewamy bigos doprowadzając do wrzenia i wyłączamy. Czynność powtarzamy raz jeszcze następnego dnia. Do bigosu w ostatniej fazie dodajemy prawie kostkę masła 250g. Najlepiej przechowuje się w słoikach o pojemności 1 litra. Słoiki napełniamy gorącym bigosem, zmykamy i pasteryzujemy około 30 minut.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  adrianbogacki |  | Przepis czytano już 7249 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |