przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Biszkoptowy omlet z syropem malinowym

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
- 2 jaja
- płaska łyżka mąki
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy lub płaska łyżeczka masła
- 10 dkg świeżych lub mrożonych malin (albo truskawek, jagód, moreli, mandarynek lub innych owoców sezonowych)
- łyżka syropu malinowego

Opis przygotowania:
Jaja umyj w gorącej wodzie i oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep z mąką i lekko posól, a z białek ubij pianę. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo cukier. Delikatnie, dodając po łyżce, połącz pianę z ciastem.
Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem.
Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.
Omlet możesz również posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.
Przepis czytano już 6673 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin