przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bitki z królika w pieczarkach

Poziom: średni
Głosów: 25
Ocena: 3.69
Składniki:
80 dag królika (comber)
2 ząbki czosnku
sok cytrynowy
30 dag pieczarek,
1/2 łyżki oliwy
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
sól
pieprz

Opis przygotowania:
Mięso królika umyć, osuszyć, oddzielić od kości. Mięso pokrajać na porcje, zbić tłuczkiem, formując owalne bitki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Masą natrzeć bitki, skropić sokiem cytrynowym. Patelnię powleczoną powłoką typu teflon posmarować oliwą, rozgrzać. Ułożyć bitki, lekko obrumienić po obu stronach, oprószyć pieprzem, przełożyć do rondla, skropić wodą lub wywarem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, skrapiając od czasu do czasu wodą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, wsypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, następnie od razu odcedzić, dodać do miękkich bitek, osolić i dusić jeszcze kilka minut. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką, obłożyć ziemniakami z wody (1-2 sztuki na porcję). Podawać z dodatkiem zielonego groszku lub z surówką z pomidorów.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 29369 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin