Opis przygotowania: Boczniaki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć na ściereczce, pokroić w niezbyt cienkie paski, oprószyć granulowanym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem) pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść na niej paski boczniaków, zasmażyć je najpierw z każdej strony na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień, krótko poddusić, wyjąć, dokładnie odsączyć z oleju. Pozostały na patelni olej wylać, wlać nowy, rozgrzać, kłaść na nim krążki cebuli, obsmażyć je z obu stron na złoto, wyjąć po odcieknięciu oleju. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. W salaterce wymieszać obsmażone kawałki boczniaka i cebulę oraz cząstki pomidorów, sałatkę lekko oprószuc solą, obficie posypać natką pietruszki. |