przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Boczniaki zapiekane

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 20 dkg boczniaków
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 cebula
- 0.5 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki utartego żółtego ostrego sera
- jedna łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Grzyby małe wystarczy umyć, natomiast w przypadku dużych - pokroić wzdłuż trzonów. Cebulę umyć i drobno posiekać. W rondlu roztopić masło, wyłożyć na nie grzyby, cebulę i dusić ok. 25 min., często mieszając. Pod koniec duszenia grzyby posolić. Formę do zapiekania grzybów wysmarować tłuszczem, włożyć do niej grzyby i zalać rozmieszaną śmietana z mąką. Na wierzchu grzyby posypać utartym serem, następnie tartą bułką i ułożyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami lub z francuską bułką.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 6467 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin