przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Boczniakowe łazanki z zielonym groszkiem

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 50 dag boczniaków
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- lub koperek
- kilka świeżych listków tymianku
- lub bazylii (świeże możemy zastąpić suszonymi)
- cukier
- pieprz
- sól

Opis przygotowania:
W rondlu stapiamy masło, mieszamy je z mąką. Do takiej jasnej zasmażki przekładamy groszek wraz z zalewą, starannie całość mieszamy i zagotowujemy.
przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
boczniaki myjemy osuszamy, kroimy na kwadraty lub w romby ( aby wyglądem przypominały łazanki).
Cebulę obieramy, kroimy w niezbyt grubą kostkę.
na patelnię z rozgrzanym olejem delikatnie wkładamy boczniaki i cebulę - smażymy, mieszając 8 - 10 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem..
następnie przekładamy do rondla z groszkiem, mieszamy z zieleniną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
podajemy na gorąco z ryżem lub makaronem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3933 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin